Deutsch Nederlands

Natuur in en om Callantsoog

Genieten van de rust...

Callantsoog-info

Natuur in en om Callantsoog

Natuurliefhebbers zijn in Callantsoog en omgeving helemaal op hun plek. Bezoek bijvoorbeeld het prachtige beschermde natuurreservaat 'Het Zwanenwater' of kom eens kijken als de bollen in bloei staan in de lente! De bloemenvelden in en rond Callantsoog zijn werkelijk prachtig. De bloemen staan meestal vanaf medio april to eind mei in bloei. Vergeet zeker niet om je fotocamera mee te nemen!

Wat zijn de bollenvelden in de omgeving van Callantsoog toch mooi!

Onderstaand filmpje maakten we op 1ste Paasdag in 2019! Bekijk het filmpje en zie hoe prachtig en kleurrijk de bollenvelden in de omgeving van Callantsoog zijn.

Bloemenvelden Callantsoog
Bollenvelden in Callantsoog

De mooie natuur van Callantsoog kun je het beste wandelend ervaren. Zelfs bij een kleine wandeling rond het dorpje Callantsoog zul je verrast worden door de prachtige natuur. Je komt van alles tegen zoals vogels, paarden, koeien, schapen, zwanen, prachtige bloemen en planten etc. Callantsoog heeft dus veel meer te bieden dan alleen een mooi strand en een gezellig centrum.

Paarden in Callantsoog

Natuurreservaat 'Het Zwanenwater'

Callantsoog ligt prachtig tussen de duinen en aan zee. Aan de rand van deze populaire badplaats tref je een 604 ha groot natuurreservaat 'Het Zwanenwater'. Dit mooie natuurgebied is ontstaan in 1597 na de aanleg van de Zijperzeedijk. In dit gebied leven meer dan 120 bedreigde plant- en diersoorten. Het is een belangrijke pleisterplaats voor trekvogels. Je treft er verder onder andere de mooiste vlinders, wilde orchideeën en de Zandhagedis.

'Het Zwanenwater' wordt sinds 1973 beheerd door Natuurmonumenten. Gelukkig maar want hiermee is voorkomen dat er in dit gebied vakantiehuizen werden gebouwd. In 2017 is 'Het Zwanenwater' door de provincie officieel uitgeroepen tot stiltegebied!

In 'Het Zwanenwater' zijn 3 vogelkijkhutten gebouwd zodat je rustig kunt genieten van al het natuurschoon en veel verschillende vogelsoorten kunt spotten. Zelfs lepelaars en aalscholvers! In dit natuurgebied broeden meer dan 100 soorten vogels. Je kunt in ieder geval de volgende vogels spotten: bruine kiekendief, zingende blauwborst, ganzen, slobeenden, roerdompen en roodborsttapuit. Dus vogelspotters zullen zich hier zeker thuis voelen.

Natuurgebied het Zwanenwater Callantsoog

Naast vogels leven er nog veel meer dieren in dit gebied zoals: zandhagedissen, vlinders, vossen, konijnen, egels, muizen, rugstreeppadden, runderen, kikkers en watersalamanders.

'Het Zwanenwater' heeft prachtige zoetwatermeren, moerassen, heide, bos, duinen, bloemen en planten. In al dit natuurschoon groeien maar liefst 11 soorten orchideeën. Deze orchideeën zijn vanaf juni te bewonderen. Ze staan vaak goed verborgen tussen de honderden andere bloeiende planten. In 'Het Zwanenwater' liggen de 2 grootste natuurlijke duinmeren van heel West-Europa. Het is dus echt een heel bijzondere locatie!

Meer Zwanenwater

Het zeker een aanrader om 'Het Zwanenwater' ieder jaargetijde een keer te bezoeken. In het voorjaar oogt dit natuurgebied voornamelijk groen, terwijl in augustus de paarse kleur overheerstl In de herfst en winter zijn de kleuren weer heel anders.

Ben je een natuurliefhebber dan is 'Het Zwanenwater' een prima startpunt voor een fraaie wandeling. Er zijn twee aangegeven routes van 2,5 of 5 kilometer. Of wat dacht je van een excursie met een echte boswachter? Je leert dan alles over dit mooie gebied en de boswachter gaat met jou naar plekken waar je normaal gesproken niet mag komen. Er zijn zelfs excursies speciaal voor kinderen!

Leden van Natuurmonumenten hebben gratis toegang tot het natuurgebied. Dagkaarten zijn bij de ingang te koop voor niet-leden. Het kopen van een kaartje gaat heel gemakkelijk via een betaalautomaat. Honden zijn niet toegestaan en in 'Het Zwanenwater' mag je ook niet fietsen.

Natuurgebied het Zwanenwater Callantsoog

Natuurgebied Het Kooijbos

Het prachtige en oude Kooijbos (genoemd naar de eendenkooi die er in de 17e eeuw is aangelegd) is gelegen aan de oostkant van Callantsoog. Dit bos kent een bijzondere plantengroei. Staatsbosbeheer beheert dit prachtige bos vanaf 1973. In de maanden juli en augustus verzorgen zij rondleidingen.

Natuur als inpiratiebron voor kunst

Aan zee en omringd door de natuurrijke landschappen van 'Het Zwanenwater', het Kooibos, de nollen en het weidelandschap van Zijpe, kan niet anders dan een bron van inspiratie zijn voor kunstenaars in Callantsoog.

Zeehondenvrijlating Callantsoog

Op 30 maart werden deze zeehonden vrijgelaten op het strand van Callantsoog! Ze zijn weer sterk genoeg om te zwemmen en mogen weer terug in zee! Zeehonden vrijlating CallantsoogDe zeehonden bij Zeehondencentrum Pieterburen worden normaal gesproken per boot vrijgelaten bij Lauwersoog. Laten het tij of het weer het niet toe om te varen dan mogen de dieren lekker bij Callantsoog de zee in, daar zwemmen ze hun vrijheid tegemoet!

Zeehonden vrijlating Callantsoog

Vakantiehuis Luxe Strandvilla

Luxe strandvilla Juilanadorp aan zee
Deze luxe strandvilla ligt op een kleinschalig park in Julianadorp aan Zee en is geschikt voor 6 personen. Tip: Wil jij lekker relaxen tijdens je vakantie? Maak dan eens een lange strandwandeling en geniet daarna van je privé sauna in deze villa!
Meer info en boeken

Sea Lodge Callantsoog

Luxe Sea Lodge aan zeeVakantie in een Sea Lodge, dat is kamperen in een sfeervolle lodge. Deze luxe tent is super sfeervol ingericht, gezellig met een open haard. De ligging midden in de natuur met uitzicht op het Zwanenwater is geweldig!
Meer info en boeken