Wandel over het strand, in het Zwanenwater of langs de bollenvelden!

Wandelen in Callantsoog

Callantsoog is een fantastische bestemming voor heerlijke wandeltochten. Je geniet tijdens het wandelen van de mooie natuur, de onstuimige zee, de schone lucht, de kleurrijke bollenvelden en de prachtige vergezichten. Tijdens het wandelen kom je helemaal tot rust en je ervaart Callantsoog en omgeving nog intenser. Wij vinden wandelen de leukste activiteit die je kunt doen in Callantsoog en omgeving.

Wandelen op het strand van CallantsoogOp het strand van Callantsoog kun je eindeloos wandelen.

Wat zijn de wandelmogelijkheden in Callantsoog?

  • Maak de mooiste wandelingen over het fraaie zandstrand van Callantsoog en geniet maximaal van de schone lucht en de prachtige vergezichten over de zee en de duinen.
  • Vanaf het Dorpsplein zijn drie wandelroutes uitgezet. De rode (6.3 km), de paarse (6.5 km) en de zwarte route (11.4 km). Dit zijn gevarieerde en leuke wandelroutes. Je komt op plekken waar je zelf niet aan denkt of komt.
  • In natuurreservaat het Zwanenwater zijn twee wandelroutes uitgezet namelijk de gele (2.0 km) en zwarte route (4.5 km). Aan de andere kant van de weg bij het Zwanenwater tref je nog een wandelroute door de Uitlandse Polder van 3.5 kilometer.
  • In de directe omgeving van Callantsoog zijn nog veel meer wandelroutes uitgezet bijvoorbeeld in Groote Keeten, Julianadorp aan Zee, Petten aan zee en Sint Maartenszee. Kortom je raakt niet zo snel uitgewandeld als je op vakantie bent in Callantsoog.

Tip Zie jij ook een zeehond?
Maak je een strandwandeling over het strand van Callantsoog? Kijk dan tijdens het wandelen regelmatig naar de zee. De kans bestaat dat je dan een zeehond ziet. Wij wandelen bijna iedere ochtend over het strand en zien regelmatig nieuwsgierige zeehonden. Van de zomer zagen we er drie tegelijk die aan het spelen waren met een zeeboei. Schitterend om te zien! Lees verder

Casamundo
Duynpark Het Zwanenwater Callantsoog

Tent Lodge Duynpark Zwanenwater

Authentieke tent lodge!

Deze gezellige duinlodges kom je tegen als je de rode route vanuit het dorp wandelt. Je verblijft hier dus op een prachtige locatie midden in de natuur, dichtbij het Zwanenwater. De ingerichte tenten zijn heerlijk ruim, ze bieden ruimte voor zes tot acht personen. Je slaapt er in een bedstee, je hebt er een houtkachel en er is een houtgestookte hottub om lekker in te badderen, dat is nog eens luxe kamperen! Beoordeeld met een 4.2 uit 5.0 sterren!
Meer info & Boeken

Wat is het startpunt van de wandelroutes in Callantsoog?

Het startpunt van de drie wandelroutes tref je vlakbij het Dorplein in het centrum van Callantsoog. Het informatiebord tref je achter de kerk en vanuit dit punt zijn de drie wandelroutes te lopen. De wandelroutes worden door middel van pijlen zeer goed aangegeven. Je kunt bijna niet verkeerd lopen. Wandelnetwerk Noord-Holland heeft dit heel goed gedaan.

Startpunt wandelroutes CallantsoogHet startpunt van de drie wandelroutes in Callantsoog tref je achter de kerk.

Hieronder een korte beschrijving van de drie wandelroutes:

  • De rode route is 6.3 kilometer lang en is een zeer diverse wandelroute. Je wandelt onder andere door de Uitlandse Polder en in de lente kom je langs kleurrijke en geurige bollenvelden.
  • De paarse route is 6.5 kilometer lang. Je wandelt onder andere over het strand en je komt door verschillende natuurgebieden. Het mooiste stukje van deze route vinden wij de natuurgebieden Nollenland van Abbeste en Zandpolder. Wij hebben hier vogels gespot die we nog nooit eerder gezien hadden.
  • De zwarte route is 11.4 kilometer lang en is een verlenging van de paarse route.

Wandelen Uitlandse PolderAls je de rode route wandelt dan kom je onder andere door het mooie natuurgebied de Uitlandse Polder.

Strandslag VoordijkBij de roze route van 6.5 kilometer kom je onder andere langs Strandslag Voordijk (Strandslag 9). Wij vinden dit de mooiste en meest natuurlijke strandslag van Callantsoog.

Tip Wandel alleen binnen de aangegeven gebieden!

Let goed op dat je niet buiten de aangegeven gebieden wandelt, anders zou het nadelige gevolgen kunnen hebben voor de natuur. De duinen hebben bijvoorbeeld een belangrijke functie, ze beschermen het land tegen de zee. Het helmgras zorgt er met zijn wortels voor dat het zand bij elkaar blijft. In het Zwanenwater zou je kwetsbare planten kunnen beschadigen.

Startpunt wandelroutes CallantsoogWandel in het voorjaar de rode route van 6.3 kilometer. Je komt dan langs diverse kleurrijke bollenvelden.

Kun je goed wandelen in het Zwanenwater?

Ben je een natuurliefhebber dan is het Zwanenwater een uitstekend startpunt voor een fraaie wandeling. Er zijn twee aangegeven routes van 2 (gele route) of 4.5 kilometer (bruine route). De route van 2.0 kilometer is het beste geschikt voor kinderwagens en mensen met een beperking. De route van 4.5 kilometer gaat helemaal rond het Eerste Water. Ongeveer halverwege de wandeling heb je bij een observatiehut een adembenemend uitzicht over het Tweede Water. Wandelen in het Zwanenwater is niet gratis. Bij de ingang van het park staat een automaat waar je een kaartje kunt kopen. Ben je lid van Natuurmonumenten? Dan is de entree wel gratis.

Paarse heide ZwanenwaterGa zeker een keer wandelen in augustus in het Zwanenwater. De heide is dan prachtig paars gekleurd.