Het weer en klimaat in Callantsoog

Callantsoog ligt direct aan de Noordzeekust en heeft een gematigd zeeklimaat. Het weer is vaak verrassend goed in Callantsoog en omgeving. In de populaire kustplaats schijnt vaker en de langer de zon in vergelijking met de rest van Nederland. Het waait bijna altijd in Callantsoog waardoor wolken snel worden weggedreven. Het regent hierdoor ook iets minder lang.

Regenboog CallantsoogDe regenwolken maken snel plaats voor de zon in Callantsoog.

Hoe warm wordt het in Callantsoog?

Dankzij de Noordzee wordt het in Callantsoog bijna nooit heel warm of koud. Een hittegolf ga je dus niet snel meemaken en strenge vorst is ook een uitzondering in de mooiste kustplaats van Nederland. De warmste maanden zijn juli en augustus. Het wordt dan ongeveer 21 graden Celsius. Per jaar komen er gemiddeld 11 zomerdagen voor in Callantsoog. Het wordt wordt op deze zomerdagen minstens 25 graden Celsius. In het voorjaar schijnt de zon het meest in Callantsoog. Reken in mei en juni op ongeveer 7 zonuren per dag. In juli en augustus zijn dit gemiddeld 6 zonuren per dag. De koudste maanden zijn januari en februari met maximale temperaturen rond de 5 graden Celsius.

Strand CallantsoogGenieten in de zomer op het strand van Callantsoog.

Hoe warm wordt het Noordzeewater?

Wil je graag zwemmen in de Noordzee? Dan kun je dit het beste doen in de maanden augustus en september. Het zeewater is dan ongeveer 18 graden Celsius. Dit voelt echter nog steeds erg koud aan. In mei is het zeewater nog maar 10 graden Celsius en in juni komt de temperatuurmeter niet verder dan 14 graden Celsius. Reken in juli op een temperatuur van ongeveer 17 graden Celsius. In de winter wordt het zeewater niet warmer dan 4 graden Celsius. Het zwemmen in de Noordzee is niet zonder gevaar. Helaas gebeuren er in de Noordzee bij Callantsoog ieder jaar weer ongelukken. Lees verder

Regent het veel in Callantsoog?

Natuurlijk kan het ook in Callantsoog flink regenen maar door de altijd aanwezige wind waaien regenwolken ook snel weer weg. Per jaar valt er in de badplaats ongeveer 750 tot 850 millimeter regenslag. De minste regen valt in Callantsoog in de maanden juni, juli en augustus. In de winter kan het ook sneeuwen in de badplaats.

Strandwandeling in de winter CallantsoogIn de winter is het ook leuk om een strandwandeling te maken in Callantsoog.

Waait het veel in Callantsoog?

Door de geografische ligging van de kustplaats waait het bijna altijd in Callantsoog. Het waait vaker en de windkracht is ook sterker in vergelijking met de rest van Nederland. Het voordeel is natuurlijk wel dat door de wind regenwolken sneller wegwaaien en dat er meer zonuren zijn in Callantsoog. En kitesurfers zijn ook heel blij met een stevige wind. Gelukkig valt het met de harde wind (stormen) meestal in de zomer wel mee. Harde wind en stormen komen vooral in de winter voor.


Bekijk ook: