Volop mogelijkheden voor leuke uitstapjes!

Omgeving van Callantsoog

Callantsoog is een goed startpunt om er eens lekker op uit te trekken. In de nabije omgeving valt veel te beleven voor iedereen. Onderstaande plaatsen zijn zeker leuk om te bezoeken:

Fieten naar de Vuurtoren Lange Jaap

Vuurtoren Lange Jaap staat in Huisduinen (aan de grens van Den Helder). Vanaf deze locatie zie Texel heel goed liggen. Het is vanuit Callantsoog ongeveer vijftien kilometer fietsen naar Lange Jaap. De fietsroute naar deze vuurtoren is werkelijk prachtig! Je fiets de gehele vijftien kilometer door de duinen met onderweg vele mooie uitkijkpunten en vergezichten. Als je van fietsen houdt en je bent in Callantsoog dan moet je deze route zeker gaan fietsen.

Vuurtoren Lange JaapVuurtoren Lange Jaap.

De 63 meter hoge vuurtoren Lange Jaap is gemaakt van gietijzeren platen en is hiermee de hoogste gietijzeren vuurtoren van Europa. De vuurtoren is gebouwd in 1877 en is vanaf april 1987 operationeel. Lange Jaap is maar liefst op 54 kilometer afstand te zien. De toren heeft sinds 1988 een monumentenstatus en is zeker een bezoekje waard. Naast de vuurtoren tref je overigens het leuke museum Fort Kijkduin.

Den Helder

Op twaalf km van Callantsoog ligt Den Helder. In deze stad kun je niet alleen leuk winkelen maar vind je bijvoorbeeld ook Fort Kijkduin. Naast een uitgebreid aanbod aan evenementen worden er eens per jaar de Vlootdagen van de Nationale Marine gehouden.

Tip Vanuit de veerhaven van Den Helder vertrekt de veerboot naar het Waddeneiland Texel. Het is zeer goed te doen om in één dag vanuit Callantsoog naar Den Helder te fietsen, vervolgens de veerboot te nemen naar Texel, het eiland rond te fietsen en dan weer terug te fietsen. Wij hebben dit zelf meerdere malen gedaan.

Schoorl

Het dorpje Schoorl moet je zeker even gaan bekijken. Het is maar een klein stukje rijden met de auto vanaf Callantsoog. Je kunt er overigens ook gemakkelijk naar toe fietsen. Je wordt dan getrakteerd op een prachtige route door de duinen en je komt langs de kustplaats Petten aan Zee. Schoorl heeft de hoogste en breedste duinen van heel Nederland. In Schoorl en omgeving kun je daarom heel leuk wandelen en fietsen. Vlakbij het centrum tref je de ongeveer vijftig meter hoge klimduin. De kinderen vinden deze klimduin fantastisch!

Klimduin SchoorlDe Klimduin in Schoorl.

Alkmaar

Een andere stad in de omgeving van Callantsoog is Alkmaar, beroemd om de kaasmarkt. De stad heeft als bijnaam de Kaasstad. In het hoogseizoen wordt er wekelijks een kaasmarkt gehouden. Dit moet je echt gezien hebben. Deze kaasmarkt wordt niet voor niets bezocht door 100.000 mensen per jaar. Het historische centrum van Alkmaar is werkelijk indrukwekkend! De stad heeft maar liefst 399 rijksmonumenten. Je bent er dus niet zo snel uitgekeken. Wil je lekker een dagje winkelen dan is Alkmaar een aanrader. In het centrum zijn leuke winkels van alle bekende merken.

Petten aan Zee

Als je op vakantie bent in Callantsoog dan is het een aanrader om een dagje naar het strand van Petten aan Zee te gaan. Het zandstrand van deze kustplaats is namelijk sinds 2016 geheel herzien. Wij werden aangenaam verrast door de schoonheid van dit strand. Bij het strand tref je tevens een 26 meter hoge panoramaduin. Het uitzicht vanaf deze duin is magistraal. Het is maar een klein stukje fietsen vanaf Callantsoog naar Petten. De fietsroute door de duinen naar Petten aan Zee is prachtig.

Panoramaduin Petten aan ZeePanoramaduin Petten aan Zee.

Texel

Texel is een schitterend Waddeneiland en ligt vlakbij Callantsoog. Maak een mooie fietstocht door de duinen naar de veerboot in Den Helder. Het is maar twintig minuten varen naar Texel. Dit mooie Waddeneiland is zeker de moeite waard om te bezoeken en geniet daar onder andere van de heerlijke verse vis, de fraaie natuur en de lange zandstranden.